Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
chairedefrancais banja luka
18 juin 2015

work and travel France

http://karavantravel.org/work-travel-france/

O PROGRAMU
Work & Travel France je program međunarodne kulturne razmene, namenjen studentima koji žele da usavrše francuski jezik, upoznaju Francusku i njenu kulturu i steknu nova radna i životna iskustva.
Učesnici programa mogu da borave u Francuskoj 2-3 meseca (najduže 90 dana) tokom leta i obavljaju studentske sezonske poslove u hotelima, restoranima, prodavnicama, turističkim centrima i sl.
Organizator programa je agencija iz Francuske, a njen lokalni partner je agencija Karavan travel iz Beograda.

USLOVI ZA UČEŠĆE NA PROGRAMU
Pravo učešća na programu imaju studenti:
- akreditovanih univerziteta i viših škola
- 18-27 god. starosti
- državljani Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Hrvatske (koji poseduju biometrijske pasoše)
- sa znanjem francuskog jezika (najmanje srednji nivo)
- motivisani, savesni, odgovorni, fleksibilni, vredni, sa radnim iskustvom

DUŽINA TRAJANJA PROGRAMA
Program traje najmanje 2 meseca, a najviše 90 dana.
Program se organizuje isključivo u letnjem periodu (maj, juni, juli, avgust).

OPCIJE PROGRAMA
1. Job Placement – posao obezbeđuje francuska agencija
2. Self Placement – posao obezbeđuje učesnik programa.
Napomena: Na ovu opciju programa mogu se prijaviti isključivo studenti koji su vec učestvovali na programu W&T France. Svoju radnu ponudu treba da dostave istovremeno sa prijavom na program.

INFORMACIJE O POSLOVIMA
Vrste poslova
Učesnici programa obavljaju sezonske studentske poslove iz oblasti uslužnih delatnosti (turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo…). Najčešće, studenti rade u: hotelima (na recepciji, room service, posao sobarice i sl), restoranima (klasičnim i restoranima brze hrane, na poslovima servira, prodavca, kao pomoć u kuhinji), prodavnicama (na prodaji hrane, časopisa i dr. potrošne robe; u klasičnim prodavnicama i velikim tržnim centrima), turističkim centrima (poslove animatora, sobarice, u restoranu, u kuhinji, na održavanju objekata i sl.).
Poslodavci se nalaze širom Francuske.
Karavan travel prijavu kandidata dostavlja agenciji iz Francuske, koja stupa u kontakt sa poslodavcima i obezbedjuje posao učesnicima programa. Prilikom pronalaženja konkretnog posla od znacaja su odredjeni kvaliteti kandidata kao što su: nivo znanja francuskog jezika, radno iskustvo (poželjno), motivacija za brzo i lako integrisanje u novu sredinu, kao i fleksibilnost i veština komuniciranja.
Odluku o angažovanju kandidata donose poslodavaci.
Od učesnika programa se očekuje da budu odgovorni, profesionalni, spremni da se brzo i efikasno prilagode novoj sredini, pravilima kompanije, da poštuju datume početka i završetka programa, kao i raspored rada.
Radno vreme
U Francuskoj se radi 35 sati nedeljno. U skladu sa konkretnim poslom, kandidati mogu da rade 30-39 sati nedeljno. Zakonom je predviđeno da 2 dana budu neradna. Medjutim, u jeku turističke sezone, može se desiti da zbog povećanog obima posla, poslodavac ne može da obezbedi slobodne dane. U tom slučaju, ti dani ce biti ili posebno plaćeni ili će, na kraju programa, učesnik programa dobiti plaćene slobodne dane.
Radno vreme je različito, u zavisnosti od vrste i organizacije posla.
Prekovremeni rad (ukoliko bude potrebe za njim) se dodatno se plaća.
Zarada
Minimalna zarada u Francuskoj iznosi 9,53 EUR / po satu rada (bruto zarada).
Da bi se dobio iznos neto zarade, potrebno je od bruto zarade oduzeti poreze (oko 23%).
Broj radnih sati, eventualni prekovremeni rad i radni raspored zavise od organizacije i potreba svakog poslodavca ponaosob.
Na pojedinim poslovima, učesnici programa mogu dobijati i procenat od prodaje.
Zarada se isplaćuje putem čeka ili uplatom na bankovni račun, krajem tekućeg odn. početkom narednog meseca (organizacija iz Francuske svim učesnicima programa otvara bankovni račun u odgovarajućoj francuskoj banci).
Francuska vlada nije predvidela mogućnost povraćaja poreza studentima koji su, kao učesnici ovog programa, radili tokom leta u Francuskoj.
Agencija iz Francuske ne može, prilikom prijema kandidata na program, da garantuje broj radnih sati, jer to zavisi isključivo od poslodavaca, njegovih potreba i obima posla.
Račun u banci
Organizacija iz Francuske svim učesnicima programa otvara lični bankovni racun u odgovarajućoj francuskoj banci.
Otvaranje bankovnog računa u Francuskoj je obavezno, jer se na taj nacin vrši isplata zarade.
Uz račun, učesnici programa dobijaju i kreditnu karticu kojom mogu podizati gotovinu sa svog računa i vršiti plaćanja.
Troškovi održavanja računa na godišnjem nivou iznose oko 3 EUR i uključuju: dobijanje kreditne kartice, osiguranje od krađe i neovlašćenog korišćenja kartice, proveru stanja putem Interneta, osiguranje od građanske odgovornosti i štedni nalog.
Poslednja plata, na kraju programa, uplaćuje se putem čeka koji poslodavac šalje organizaciji u Francuskoj. Po prijemu čeka, francuska agencija novac uplaćuje na račun učesnika programa i o tome ga informiše putem email-a. Francuska banka će novac sa računa transferisati na bankovni račun učesnika programa, u matičnoj zemlji.
U tom cilju, učesnici programa imaju obavezu da, pre početka programa, od svoje matične banke, pribave Instrukcije za uplatu iz inostranstva i dostave ih agenciji, kako bi novac mogao, na kraju programa, da bude transferisan na njihov račun u zemlji.

SMEŠTAJ
Postoje 2 mogućnosti za obezbeđivanje smeštaja u Francuskoj:
1. Smeštaj obezbeđuje učesnik programa
Odmah posto dobije radnu ponudu, kandidat treba da počne sa traženjem smeštaja, vodeći računa da smeštaj bude u blizini posla odn. da se javnim prevozom lako stiže do posla.
2. Smeštaj obezbeđuje francuska organizacija (na upit, uz doplatu).
Ukoliko se kandidat opredeli za ovu opciju, potrebno je da, prilikom prijavljivanja na program, popuni formular za smeštaj i uplati troškove za ovu uslugu.
Organizacija iz Francuske ce obezbediti smeštaj u dvokrevetnoj sobi (nekada i višekrevetnoj), u studentskom domu ili hostelu, u blizini posla odn. javnog prevoza kojim se lako stiže do posla.
Posto rezervacija smeštaja bude potvrdjena, kandidatu se šalju informacije o smeštaju. Pre nego sto se potvrdi rezervacija smeštaja, neophodna je saglasnost kandidata.
Učesnik programa je u obavezi da boravi u obezbeđenom smeštaju tokom čitavog boravka u Francuskoj, kao i da poštuje istaknuti kućni red.
Troškovi usluge obezbeđivanja smeštaja iznose 140 EUR, uplaćuju se prilikom prijavljivanja na program i nepovratni su.
Istovremeno je potrebno uplatiti i depozit za smeštaj u iznosu od 300 EUR. Depozit se vraća na kraju programa, osim u slućaju da je pričinjena šteta ili ranije napušten smeštaj.

Učesnicima programa, koji rade kod poslodavaca van Pariza, francuska agencija će rezervisati smeštaj u Parizu, kako bi prisustvovali obaveznom orijentacionom sastanku. Smeštaj ce biti obezbeđen u studentskom domu ili hostelu, o trošku učesnika programa.
Ukoliko kandidat želi sam da rezerviše smeštaj u Parizu, potrebno je da o tome blagovremeno obavesti agenciju.

PUTOVANJE
a) Dolazak u Pariz
Putovanje do Pariza učesnik programa organizuje sam ili uz pomoć agencije, na upit.
Svi učesnici programa, bez obzira gde im se nalazi poslodavac, prvo treba da doputuju u Pariz, kako bi prisustvovali orijentacionom sastanku.
Najkasnije 2 nedelje pre polaska na put, kandidat treba agenciji da dostavi informacije o načinu putovanja, vremenu i mestu dolaska u Pariz.
Posto bude dobila informacije o dolasku, francuska agencija će kandidatu poslati instrukcije o tome kako da stigne do mesta održavanja orijentacionog sastanka odn. smeštajnog objekta u Parizu.
Veoma je važno da kandidati poštuju naznačenu satnicu.
b) Putovanje od Pariza do poslodavca
Učesnici programa čiji se poslodavci nalaze van Pariza, dobiće informacije o tome kako da najlakše stignu do svojih poslodavaca. U budžetu za putovanje, treba predvideti i te troškove. Najčešće se putuje železnicom. Poslodavci uglavnom sačekuju učesnike programa, na železničkoj stanici.

ORIJENTACIONI SASTANAK U PARIZU
Orijentacioni sastanak koji se organizuje u Parizu, treba učesnicima programa da olakša uklapanje u novu sredinu, upozna ih sa pravima i obavezama koje imaju, kao učesnici programa kulturne razmene, kao i sa pravima zaposlenih u Francuskoj.
Tom prilikom će dobiti i original dokumenta APT (studentske radne dozvole) i otvoriti račun u francuskoj banci.
Orijentacioni sastanak je obavezan za sve učesnike programa.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Učesnici programa moraju, tokom čitavog trajanja programa, biti zdravstveno osigurani do iznosa od 30.000 EUR (sa uključenom uslugom i troškovima repatrijacije).
Zdravstveno osiguranje, učesnici programa pribavljaju sami ili posredstvom agencije, na upit.
Polisa osiguranja mora biti dostavljena agenciji najkasnije 2 nedelje, pre početka programa.
Za sve ušesnike programa poslodavac obezbeđuje osiguranje od povrede na radu, a agencija iz Francuske, osiguranje od građanske odgovornosti.
Napomena: Agencija iz Francuske i Karavan travel ne odgovaraju za eventualni gubitak stvari ili štetu koju pričini učesnik programa tokom boravka u Francuskoj.

CENA PROGRAMA
Troškovi prijavljivanja: 8.000 din
Cena programa: 1.200 EUR – opcija Job Placement
720 EUR – opcija Self Placement

Cena uključuje:
• obradu prijave i preliminarni intervju u agenciji
• telefonski intervju sa organizacijom iz Francuske (pre prijema na program)
• obezbeđivanje radne ponude (Job Placement)
• provera radne ponude (Self Placement)
• obezbeđivanje dokumenta APT (Autorisation Provisoire de Travail)
• otvaranje računa u francuskoj banci
• organizovanje orijentacionog sastanka u Parizu (na početku programa)
• uslugu rezervacije smeštaja u hostelu u Parizu (za studente koji rade kod poslodavaca van Pariza)
• osiguranje od građanske odgovornosti
• otvaranje računa u francuskoj banci
• pomoć i asistenciju agencija iz Francuske i Beograda tokom trajanja programa

Dinamika placanja
1. Prilikom prijavljivanja na program:
8.000 din – troškovi prijavljivanja
350 EUR – I rata
440 EUR – troškovi obezbeđivanja smestaja + depozit za smeštaj
Za kandidate koji žele da im smeštaj obezbedi francuska organizacija

2. Nakon dobijanja Potvrde o prijemu na program:
850 EUR (Job Placement opcija) – II rata
370 EUR (Self Placement opcija) – II rata

Cena ne uključuje
• putno zdravstveno osiguranje
• putne troškove
• troškove smeštaja u Francuskoj
• lične troškove

PRIJAVLJIVANJE
Zainteresovani kandidati se na program mogu prijaviti tokom čitave godine, a najkasnije 7 nedelja pre željenog početka programa.

Za prijavljivanje je potrebno dostaviti:
• čitko popunjenu prijavu (obavezno svaku stranu datirati i potpisati)
• CV napisan na francuskom jeziku (u “word” formatu), sa fotografijom
i naznačenim radnim iskustvom
• Motivaciono pismo (na francuskom jeziku) naslovljeno na poslodavca (sa navedenim radnim iskustvom)
• Motivaciono pismo (na francuskom jeziku) naslovljeno na francusku organizaciju, u kome je potrebno navesti lične motive za učešće na programu. Poželjno je navesti i druge informacije koje kandidatu idu u prilog.
• Preporuke (ukoliko ih imate)
• Fotokopiju pasosa
• Fotokopiju Index-a
• Fotokopiju studentske kartice
• Uverenje sa fakulteta o studiranju + overeni prevod na francuski
• Izvod iz matične knjige rodjenih + overeni prevod na francuski
• Instrukcije za uplatu iz inostranstva iz banke

Najkasnije 2 nedelje pre puta potrebno je dostaviti:
• Potvrdu o obezbeđenom zdravstvenom osiguranju
• Informacije o vremenu i mestu dolaska u Pariz
• Informacije o smeštaju (za učesnike programa koji sami obezbeđuju smeštaj)

PROCEDURA
1. Posto kandidat dostavi dokumentaciju agenciji Karavan travel, biće zakazan intervju radi provere ispunjenosti uslova za učešće na programu.
2. Nakon toga, Karavan travel prijavu kandidata, prosleđuje organizaciji iz Francuske koja će zakazati telefonski intervju sa kandidatom (radi provere znanja francuskog jezika i determinisanja vrste i lokacije poslova koje kandidat želi da obavlja). Prilikom telefonskog intervjua proveravaju se podaci i zahtevi kandidata od važnosti za njegov boravak u Francuskoj.
3. Nakon obavljenog intervjua (najkasnije u roku od 15 dana) agencija iz Francuske šalje Potvrdu o prijemu kandidata na program. Potvrda o prijemu na program predstavlja ugovor.
4. Prijava kandidata se zatim prosledjuje poslodavcima zainteresovanim za prijem studenata na rad preko leta. Može se dogoditi da poslodavac direktno kontaktira kandidata telefonom. Odluku o angažovanju kandidata donosi poslodavac.
5. Pošto poslodavac potvrdi da studenta prima na rad preko leta, organizacija iz Francuske šalje kandidatu radnu ponudu na potpis. Svojim potpisom, učesnik programa potvrdjuje da je saglasan sa uslovima iz radne ponude i obavezuje se da će ih poštovati. U radnoj ponudi se nalaze informacije o poslodavcu, vrsti posla, datumima pocetka i zavrsetka posla, visini zarade, broju radnih sati i sl.
6. Ukoliko bi se dogodilo da kandidat ne dobije radnu ponudu pre puta, agencija iz Francuske ima obavezu da, tokom orijentacionog sastanka u Parizu, organizuje razgovore kandidata sa zainteresovanim poslodavcima. Zakazuje se ukupno 3 sastanka i to tako sto se, ukoliko kandidat nije dobio posao nakon sastanka sa prvim poslodavcem, zakazuje razgovor sa drugim poslodavcem itd. Kandidat je obavezan da prihvati zakazane razgovore sa poslodavcima (Napomena: Ova situacija se veoma retko javlja. Kandidati uglavnom svoje radne ponude dobijaju pre polaska na put).
7. Odmah posto kandidatu bude obezbeđen posao, organizacija iz Francuske aplicira, kod nadležnog dr+avnog organa, za dobijanje dokumenta APT (Autorisation Provisoire de Travail).
Odobravanje APT je u isključivoj nadležnosti državnih organa Francuske.

ODUSTAJANJE OD UČEŠĆA NA PROGRAMU
Ukoliko učesnik programa odustane od učešća na programu pre dobijanja radne ponude, agencija zadržava iznos od 100 EUR
Ukoliko učesnik programa odustane od učešća na programu nakon dobijanja radne ponude, agencija zadržava iznos od 200 EUR.
Ukoliko učesnik programa odustane od učešća na programu nakon dobijanja Autorisation Provisoire de Travail – ATP, nema pravo na povraćaj novca.
U slučaju da učesniku programa bude odbijeno izdavanje APT od strane nadležnog organa u Francuskoj, agencija zadržava 200 EUR.
Troškovi prijavljivanja su nepovratni.

ANULACIJA I PREKID PROGRAMA
Francuska organizacija zadržava pravo da otkaže program, bez prava na refundaciju, ukoliko učesnik programa:
- odbije ponuženu radnu ponudu (koja je u saglasnosti sa njegovim zahtevima navedenim u prijavi i intervjuu)
- svojevoljno napusti poslodavca
- dobije otkaz od strane poslodavca
Učesniku programa koji dobije otkaz ili napusti poslodavca, bez prethodnog informisanja francuske organizacije, neće biti obezbeđen drugi posao.

OPŠTI USLOVI PROGRAMA
• Program Work & Travel France je radni, a ne turistički program. Od učesnika
programa se očekuje da budu savesni i odgovorni, postuju utvrđeni radni raspored i radnu disciplinu.
• Agencije uključene u realizaciju programa ulažu maksimalne napore kako bi boravak učesnika programa u Francuskoj bio dobro organizovan i prijatan.
Da bi sve funkcionisalo kako treba, veoma je važno da učesnici programa informišu organizatora programa o svim eventualnim problemima i teškoćama koji se jave tokom programa, kao i da slede uputstva koja dobiju od njih.
• Učesnik programa je obavezan da radi kod poslodavca kod koga mu je obezbeđen posao. Odlazak kod drugog poslodavca je kršenje pravila programa i povlači za sobom prekid programa i povratak u matičnu zemlju.
• Učesnik programa je dužan da poštuje pravila i regulaciju programa ustanovljenu od strane francuske organizacije. U slučaju nepoštovanja pravila programa, učesnik programa ce biti “skinut” sa programa, bez prava na povraćaj novca, ni pod jednim uslovom.
• Za vreme radnog angažovanja, učesnici programa su pod jurisdikcijom francuskog radnog zakonodavstva. Oni su obavezni da poštuju: zakazano vreme intervjua, pravila o oblačenju na radnom mestu, datume početka i završetka radnog angažovanja, radno vreme, uslove rada, interna pravila kompanije i sl.).
• Francuska organizacija obezbeđuje posao kandidatima stupajući u kontakt sa poslodavcima iz Francuske koji su zainteresovani da prime studente na rad preko leta.
• Organizacija iz Francuske je u obavezi da učesniku programa obezbedi jednu radnu ponudu. Učesnici programa nemaju mogućnost biranja radnih ponuda. Ukoliko učesnik programa odbije ponudjenu radnu ponudu, organizator programa mu ne garantuje dobijanje druge radne ponude.
Smeštaj
• Prilikom rezervacije smeštaja vodi se racuna o tome da on bude u blizini posla ili dobro povezan javnim gradskim prevozom sa njim.
• Smeštaj se plaća unapred. Učesnik programa plaća smeštaj za prvi mesec, odmah po dolasku u Francusku.
• Mesečni troškovi za smeštaj u Francuskoj kreću se od 450 – 600 EUR.
Putovanje
• Učesnik programa sam organizuje putovanje do Francuske.
• Putovanje do Pariza moze biti organizovano i od strane agencije, na upit.
• Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da poslodavac otkaže radnu ponudu zbog kašnjenja početka programa (usled kasnijeg dolaska učesnika programa).
• Ukoliko učesnik programa ne može da doputuje u dogovorenom terminu, potrebno je da o tome obavesti poslodavca i agenciju.
U suprotnom, može se desiti da radna ponuda bude otkazana.
• Učesnik programa je u obavezi da agenciju obavesti o tačnom načinu, vremenu i mestu dolaska u Pariz, najkasnije 2 nedelje pre početka programa.
Budžet
• Za uspešan boravak u Francuskoj, važno je dobro isplanirati put i poneti dovoljno novca za nužne tročkove do prve zarade.
• Preporuka francuske organizacije je da kandidati prilikom polaska na put imaju na raspolaganju oko 1.500 EUR, kako bi imali dovoljno novca za troškove do prve plate (treba računati da nedeljni troškovi za ishranu, lokalni prevoz i džeparac iznose oko 200 EUR, a troškovi smeštaja 450-600 EUR mesečno).
• U budžetu treba predvideti i troškove za prevoz od Pariza do poslodavca.

Publicité
Publicité
Commentaires
F
Sve pohvale! Vrlo korisne informacije, pogotovo za one koji su zainteresirani. Ja već dugo vremena tražim neku priliku u inozemstvu i ovo je jedna od najkorisnijih stranica koju sam našao.
Répondre
chairedefrancais banja luka
Publicité
Publicité