Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
chairedefrancais banja luka
27 novembre 2014

Francuski institut u BiH i Sarajevo Film Festival predstavljaju „Movies on the move“ : prikazivanje filma „Mostovi Sarajeva“ i

Francuski institut u BiH i Sarajevo Film Festival predstavljaju „Movies on the move“ :

 prikazivanje filma „Mostovi Sarajeva“ i diskusija

petak 28. novembar, NUBRS u 16.30 i SEC u 19 časova

 

           

            MOVIES ON THE MOVE je projekat Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, a podržavaju ga Evropska unija i Fondacija Sarajevo srce Evrope. Glavni cilj projekta je obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata kroz savremenu kinematografiju.

            Nakon prve dvije faze projekta – pretpremijere filma „Mostovi Sarajeva“ na manifestaciji „Sarajevo srce Evrope“ i prikazivanja filma na „Sarajevo film festivalu“ – prikazivanje ovog filma u Banjoj Luci otvara treću fazu projekta tj. turneju po čitavoj Bosni i Hercegovini. Film je napravljen kao kooprodukcija "Obala Art centra" Sarajevo i francuske producentske kuće "Cinétévé" i režiju potpisuje 13 evropskih režisera. Najšire rečeno tema filma je evropska politika od 1914. godine do danas. Prije projekcije filma biće otvorena debata vezano za ovaj film.

Ovom prilikom u Banjoj Luci će, zajedno sa predstavnicima Francuskog instituta u BiH, gostovati i Sofi Diez (Sophie Duez) koja je nakon uspješne karijere plesačice, manekenke i glumice od 2008. godine zaposlena kao pomoćnica gradonačelnika Nice i radi na projektima pretvaranja starih gradskih hala u umjetničke radionice.  Jedno od značajnijih glumačkih ostvarenja imala je u filmu „Srbija godine nulte“ režisera Gorana Markovića.

            Debata će se održati u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke RS sa početkom u 16.30 časova, a film će biti prikazan u prostorijama Socijalno-edukativnog centra (Mladena Stojanovića 6) u 19 časova.

 

            Napominjemo da su u toku prijave za jednomjesečni početni intenzivni kurs francuskog jezika. Kurs traje od 01. do 26. decembra, časovi su tri puta sedmično po 90 minuta i cijena kursa je 96 KM. Svi zainteresovani za kurseve mogu da se prijave lično u banjalučkoj kancelariji Francuskog instituta u BiH na adresi Gundulićeva 8 (od 9 do 13 časova), preko telefona na broj 051 219 238 (od 9 do 13 časova), preko mejla milica.mijatovic@institutfrancais.ba ili preko facebook profila grupe „Francuski kulturni centar Banja Luka“.

 

Takođe napominjemo da je još uvijek, do 1. decembra, otvoren konkurs za kandidature za stipendije Francuske vlade. Više detalja na  http://www.ambafrance-ba.org/Poziv-na-kandidaturu-za-stipendije .

Publicité
Publicité
Commentaires
chairedefrancais banja luka
Publicité
Publicité