Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
chairedefrancais banja luka
10 novembre 2014

Prikazivanje filma Pariz Sedrika Klapiša i predstavljanje stipendija Francuske vlade 12. novembar 2014. u 18 časova u NUBRS

Banjalučka kancelarija Francuskog instituta u BiH u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS nastavlja sa večerima uz filmove Sedrika Klapiša -  u srijedu 12. novembra sa početkom u 18 časova u prostorijma Biblioteke biće prikazan film Pariz. Prije početka projekcije filma, banjalučka studentkinja arhitekture, Tina Đekanović, koja je dobila stipendiju Francuske vlade i master studije završila na Versajskom univerzitetu, govoriće o svojim iskustvima u Francuskoj.

Sa filmom Pariz, Klapiš će još jednom pokazati svoje umijeće da naizgled običnu, svakodnevnu priču, prikaže na zanimljiv i nov način. Film prati mladog Parižanina, plesača, koji je bolestan i pita se da li će umrijeti. Zbog takvog stanja on potpuno mijenja pogled na svoje okruženje i ljude koje sreće - činjenica da je blizu smrti odjednom mu čini vrjednijim i njegov život i život ljudi oko njega, ali i život čitavog grada. Baštovani, pekarka, socijalna radnica, arhitekta, beskućnik, fakultetski profesor, manekenka, lutalica iz Kameruna... svi ti ljudi, koje sve razdvaja se nalaze zajedno u Parizu i u ovom filmu. Može se pomisliti da nisu ništa posebno, ali za svakoga od njih njegov život je jedinstven. Njihovi problemi se mogu činiti beznačajnim, ali za svakoga od njih oni su najvažniji na svijetu. 

Klapiš i u ovom filmu glavnu mušku ulogu dodjeljuje Romenu Dirisu (Romain Duris), a glavnu žensku ulogu nosi Žilijet Binoš (Juliette Binoche). Film traje 130 minuta, pojavio se 2008. godine i ima titlove na lokalnom jeziku. Ulaz na projekciju je slobodan.

http://www.dailymotion.com/video/x28ciph_paris-2008-trailer-english-subs_shortfilms

Publicité
Publicité
Commentaires
chairedefrancais banja luka
Publicité
Publicité