Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
chairedefrancais banja luka
17 mars 2014

predstava Transsibirska proza Dom omladine 21. mart 2014, u 20 časova

predstava Transsibirska proza  Dom omladine 21. mart 2014, u 20 časova

 u okviru proslave Dana Frankofonije, Francuski institut u BiH i Švajcarska ambasada u BiH organizuju gostovanje beogradske trupe Kroz prozor fabrika sa predstavom Transsibirska proza u banjalučkom Domu omladine, u petak 21. marta 2014. godine sa početkom u 20 časova.

Predstava je rađena po istoimenoj pjesmi francuskog pjesnika švajcarskog porjekla, Bleza Sandrara. Sandrar se, uz Apolinera, smatra prvim pravim modernim pjesnikom, i upravo ova njegova pjesma predstavlja značajan iskorak iz tradicionalnih formi i tema, ne samo u francuskoj nego i u svjetskoj književnosti. Prošle godine se slavila stogodišnjica pojavljivanja ove pjesme.

Predstava nas uvodi u priču mladog Sandrara koji putuje u Kinu i dio prelazi Transsibirskom željeznicom. Transsibriska željeznica postaje scena za ljudski cirkus, slučajni spoj najneobičnijih individua, a za samog Sandrara predstavlja inicijacijsko putovanje kojim ulazi u zrelo doba. U ovoj predstavi, da bi prikazali njenu višeslojnost, Kroz prozor fabrika spajaju više medija: pozorište, scenski pokret, pjesmu i ples. Predstavu izvode na sprskom jeziku.

Trupa Kroz prozor fabrika postoji od 2008. godine i oformili su je scenografkinja Sanja Maljković i francuski reditelj Žan-Batist de Marinji. Trupa kao svoj cilj navodi borbu za društveno odgovorno pozorište.

Slobodan ulaz, trajanje 80 minuta.

 www.krozprozorfabrika.com/

http://institutfrancais.ba/

Publicité
Publicité
Commentaires
chairedefrancais banja luka
Publicité
Publicité